05-23-2025, 06:57 AM
Cześć! Dziś zauważyłam u mojej córki (5 lat) coś białego przy nasadzie włosów – najwięcej za uszami i z tyłu głowy. Myślałam, że to łupież, ale tego nie da się strząsnąć... Czy to mogą być gnidy? Jak to odróżnić?
Biały nalot na włosach - łupież czy gnidy?
|
05-23-2025, 06:57 AM
Cześć! Dziś zauważyłam u mojej córki (5 lat) coś białego przy nasadzie włosów – najwięcej za uszami i z tyłu głowy. Myślałam, że to łupież, ale tego nie da się strząsnąć... Czy to mogą być gnidy? Jak to odróżnić?
05-23-2025, 06:58 AM
Brzmi jak gnidy. Łupież się sypie przy potrząsaniu głową, a gnidy są mocno przyczepione do włosa, zazwyczaj tuż przy skórze. Są owalne i lekko perłowe. Najlepiej przeprowadź dokładny przegląd i przeczesz włosy grzebieniem – jeśli coś zostaje na grzebieniu i nie odpada samo, to raczej wszawica.
05-23-2025, 06:59 AM
Miałam to samo! Na początku byłam pewna, że to łupież. Dopiero po kilku dniach zauważyłam, że „łupież” się nie rusza, a córka zaczęła się drapać. Kup preparat typu Pipi Nitolic i dokładnie wyczesz włosy – to działa najlepiej. Po więcej informacji wejdź tu: https://nitolic.pl/artykuly/jak-rozpozna...e-dziecka/
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
1 gości |